Actie Niet Weggooien
vrijdag 2 mei 2014

Op vrijdag 2 en zaterdag 3 mei doet het Airborne Museum mee aan de Actie Niet Weggooien. De actie roept iedereen op objecten uit de Tweede Wereldoorlog over te dragen aan musea en instellingen die zich met deze periode bezig houden. Zo blijven objecten onder de beste museale omstandigheden bewaard voor de toekomst.

Afgelopen februari bijvoorbeeld, werd dit Duitse waarschuwingsbord aan het museum geschonken. Het waarschijnlijk door Waffen-SSers ter plaatse beschreven plankje van een groentekist is gevonden onder de vloer van een huis in Arnhem. Vaak genoeg verdwijnen dit soort historische objecten echter in de vuilnisbak.

Bezoekers in het Airborne Museum krijgen op deze dagen advies van deskundigen over het behoud van materiaal uit de oorlogsperiode. Daarnaast bestaat de gelegenheid eigen oorlogsmaterialen over te dragen aan het museum. Dat kan variƫren van een stapeltje brieven tot foto's, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een voorbij tijdperk. Musea en instellingen willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.