Airborne Museum presenteert Slag om Arnhem in Eusebiustoren
maandag 25 augustus 2014

‘Slag om Arnhem – 70 jaar Onvoltooid Verleden’. Zo luidt de titel van de nieuwe tijdelijke presentatie over de Slag om Arnhem die vanaf 18 september te zien is in de toren van de Eusebius in Arnhem. De presentatie is ontwikkeld door het Airborne Museum en tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Eusebius, de gemeente Arnhem en Airborne Museum ‘Hartenstein’. Het biedt bezoekers aan de hand van getuigenissen een intrigerend beeldverslag dat inzoomt op de gevolgen van de strijd voor de burgers van Arnhem en de wederopbouw van stad en kerk daarna. Met de presentatie wordt een fascinerend en bewogen hoofdstuk uit de Arnhemse oorlogsgeschiedenis vanuit het oogpunt van militairen en burgers getoond. En dat met een magnifiek uitzicht vanuit de 93 meter hoge toren over de hele regio waaronder de John Frost brug.

Eusebiuskerk tijdens de Slag om Arnhem

Tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 werd de Eusebiuskerk als een van de eerste gebouwen getroffen. In de nacht van 19 op 20 september, inmiddels bijna zeventig jaar geleden, brandde de kerk helemaal uit. Er bleef slechts een stenen karkas overeind. Na de oorlog werd de kerk herbouwd. De huidige Panoramalift in de toren van de Eusebius is uniek in Europa en biedt een fantastisch uitzicht over het voormalige slagveld. De Eusebius staat dit najaar met de opening van de kleine expositie eens te meer symbool voor de dramatische geschiedenis van de Slag om Arnhem, de daarop volgende massale evacuatie van de burgerbevolking, hun terugkeer naar huis en de wederopbouw van de stad.

Aanbodketen Slag om Arnhem

De presentatie in de toren van de kerk is een eerste voorlopig  onderdeel  van een gezamenlijk opgezette attractieve toeristische aanbodketen van museale publiekspresentaties op de voormalige slagveldterreinen in de gemeenten Arnhem, Renkum en Overbetuwe. Stichting Eusebius Arnhem en het Airborne Museum willen de keten als samenhangend geheel realiseren, promoten en in stand houden waarmee een typerend geschiedenishoofdstuk blijvend in de regio verankerd wordt. Schakels in de ‘Slag om Arnhem aanbodketen’ bestaan uit karakteristieke landmarks die verband houden met de Slag om Arnhem. In Arnhem zijn dat de John Frostbrug, het Informatiecentrum ‘Slag om Arnhem’ en de Eusebiuskerk, in Oosterbeek Airborne Museum 'Hartenstein’ en de Airborne Begraafplaats en in Overbetuwe het toekomstige Informatiecentrum Driel-Polen dat ook in september wordt geopend. De keten heeft de ambitie om een actieve economische impuls te geven aan de gehele vrijetijdsregio en speelt tevens in op een groeiende belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de Slag om Arnhem in het bijzonder.

Samenwerking

Begin dit jaar ondertekenden de Eusebius en het Airborne Museum een samenwerkingsovereenkomst. Deze samenwerking leidt deze september tot de bijzondere tijdelijke presentatie ‘Slag om Arnhem – 70 jaar Onvoltooid Verleden’ als opmaat naar een toekomstige meer permanente expositie. De partners wilden echter bij de zeventigste herdenking al een publieksproject realiseren.

‘Slag om Arnhem – Onvoltooid Verleden’ is te zien t/m 31 augustus 2015

Adres: Kerkplein 1, Arnhem
Entree: €6,00 (inclusief lift naar de top van de toren)