Bijzondere aanwinst nu te zien in het museum
donderdag 21 april 2016

Bijzondere aanwinst nu te zien in het museum

Achter veel voorwerpen en documenten uit oorlogsjaren die nu nog thuis op zolder liggen, schuilt een bijzonder verhaal. Deze bijzondere verhalen geeft het Airborne Museum graag door aan toekomstige generaties en is daarom erg dankbaar voor alle schenkingen die gerelateerd zijn aan de Slag om Arnhem.

Rond hotel Dreyeroord aan de Graaf van Rechterenweg werd tijdens de Slag om Arnhem hevig gevochten. Britse soldaten van de King’s Own Scottish Borderers, onderdeel van de Schotse Divisie boden verwoed tegenstand tegen de Duitse aanvallers. De Britten  moesten zich uiteindelijk terugtrekken naar posities ten zuiden van het hotel. De Britse verliezen zijn zwaar…

Bijzondere vondst
Een Britse soldaat liet zijn machinegeweer achter in een woning naast hotel Dreyenoord. Dit machinegeweer is door de heer Erkens, eigenaar van het huis, na de strijd gevonden en heeft het al die jaren goed bewaard. Hij heeft het zelfs meeverhuisd naar zijn woning aan het Zaaijerplein. Na zijn overlijden werd het huis door vrienden opgeruimd en kwam de Bren weer tevoorschijn. Het machinegeweer is in 2012 aan het museum geschonken.

Bren Gun MK II
Het machinegeweer is een Bren Gun MK II. Het wapen is een uniek exemplaar in de collectie van het museum, omdat de Bren werd gebruikt tijdens de Slag om Arnhem én in uitzonderlijk goede staat verkeerd.

De Bren is een Tsjechisch wapen dat in 1924 werd gemaakt in de Tsjechische stad Bruno. De BR in het woord Bren staat voor ‘Bruno wapenfabrieken’ en de EN staat voor ‘Enfield Wapenfabrieken’ in Engeland, waar deze in licentie werd gemaakt. Dit lichte machinegeweer werd tot ver na de oorlog gebruikt. Het is een van de meest bekende lichte machinegeweren dat gebruikt werd in de Tweede Wereldoorlog.  Het wapen was zo goed dat de Japanners hem al in 1939 kopieerden.

De Bren is tot en met de meivakantie te zien in het Airborne Museum.