Nederlands
Deutsch
English

Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Header 04 Header 05 Header 10 Header 11

Nu te zien in de aanwinstvitrine van het museum
vrijdag 25 november 2016

NSB-ring vanaf nu te zien in aanwinstvitrine

Bij deze ring hoort een opmerkelijk verhaal. De ring werd enkele maanden voor de bevrijding gevonden door een non in Ellecom. De Lutherse Diaconessen uit Amsterdam hadden een zomerhuis in Ellecom en daar werden 18 mensen die vanuit Arnhem geëvacueerd waren in september 1944 opgevangen. Het was voor de non die verantwoordelijk was voor het zomerhuis een enorme inspanning om de mensen geen honger te laten lijden en er was angst dat de mensen zouden worden opgepakt als ze hout probeerden te vinden in het bos. Toen de non het op een keer niet meer zag zitten en de tuin in liep om te bidden voor kracht en wijsheid, vond ze de NSB ring. Dat gebeurde aan het eind van de oorlog.

Over de NSB ring
In de jaren dertig boette de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) aan populariteit in en liep het aantal betalende leden terug. Hierdoor raakte de partij financieel aan de grond. Op 1 januari  1940 bereikte het ledenaantal een dieptepunt. Om de partijkas te vullen lanceerde de NSB in januari 1940 de actie ‘goud om staal’. Leden van de partij konden edelmetalen inleveren om de partij te helpen.  Voor sommigen ging de trouw aan de partij zo ver dat zij hun huwelijksringen afstonden. Als dank ontving men een stalen ring met de inscriptie ‘Goud om staal NSB 1940’. De actie bracht een groot bedrag op en hielp om de partij in stand te houden. Deze sieraden waren gladde, machinaal gestanste, ringen van blank ijzer en de inscriptie was aan de buitenzijde aangebracht, zoals goed te zien is bij deze ring.

De NSB-ring werd vorig jaar in september geschonken aan het Airborne Museum en is tot en met januari 2017 te zien in het museum.

Schenkingen
Achter veel voorwerpen en documenten uit oorlogsjaren die nu nog thuis op zolder liggen, schuilt een bijzonder verhaal. Deze bijzondere verhalen geeft het Airborne Museum graag door aan toekomstige generaties en is daarom erg dankbaar voor alle schenkingen die gerelateerd zijn aan de Slag om Arnhem. Heeft u vragen over schenken aan het museum? Neemt u dan contact op met Roland Boekhorst, collectiebeheerder van het museum. Hij is bereikbaar via (026) 333 77 10 of mail naar rboekhorst@airbornemuseum.nl.Nieuwe ZondagenBestel online tickets