Samenwerking met Eusebiuskerk Arnhem
vrijdag 3 januari 2014

Airborne Museum ‘Hartenstein’ en Eusebiuskerk Arnhem gaan samenwerken. In de afgelopen week hebben de besturen van het Airborne Museum in Oosterbeek en de Eusebiuskerk in Arnhem een samenwerkingsovereenkomst getekend, met als belangrijkste doel het realiseren van een (semi-)permanente museale presentatie over de Slag om Arnhem in de toren van de Eusebiuskerk.

Daarnaast willen de partners gezamenlijk een toeristische aanbodketen van permanente museale publiekspresentaties en zgn. Lieux de Memoire op de voormalige slagveldterreinen in de gemeenten Arnhem, Renkum en Overbetuwe als samenhangend geheel realiseren, promoten en in stand houden. De schakels van deze keten zullen op de eerste plaats (maar niet uitsluitend) bestaan uit markante locaties die verband houden met de Slag om Arnhem. In Arnhem zijn dat de John Frostbrug, het Informatiecentrum ‘Slag om Arnhem’ (onderdeel van het Airborne Museum) en de Eusebiustoren, in Oosterbeek Airborne Museum ‘Hartenstein’ en de Airborne Begraafplaats en in Overbetuwe het toekomstige Informatiecentrum Driel-Polen.

Zwaar getroffen

Tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 was de Eusebiuskerk een van de eerste gebouwen die werden getroffen. In de nacht van 19 op 20 september brandde de kerk helemaal uit. Er stond nog slechts een stenen karkas. Na de oorlog werd de kerk herbouwd. De huidige Panoramalift in de toren van de Eusebius is uniek in Europa en biedt een magistraal uitzicht over het voormalige slagveld.

Foto: Arjan Almekinders

Hart van de binnenstad

Het bestuur van de Stichting Eusebius Arnhem meent dat de kerk weer het hart van de binnenstad moet worden waarvan niet alleen vele bewoners en bezoekers van Arnhem gebruik van kunnen maken, maar dat tevens symbool is van de dramatische geschiedenis van de Slag om Arnhem, de daarop volgende massale evacuatie van de burgerbevolking, hun terugkeer en de wederopbouw van de stad. Tevens komt het bestuur van de Stichting Eusebius Arnhem, naast deze propositie voor de toren, op korte termijn met aanvullende plannen voor de programmatische invullingen van het schip van de kerk. Er vinden daartoe momenteel belangrijke gesprekken plaats met serieuze kandidaten die voor zowel de Eusebiuskerk als de stad Arnhem van belang zijn.

Airborne Museum

De Eusebiuskerk heeft nu allereerst de handen ineen geslagen met Airborne Museum ‘Hartenstein’. Dit museum, dat in 2009 ingrijpend gerenoveerd werd (met de ondermeer met prijzen onderscheiden Airborne Experience), heeft in binnen- en buitenland zowel qua presentatie als collectie een grote reputatie als hét museum gewijd aan de Slag om Arnhem, wereldwijd bekend door ondermeer ‘A Bridge Too Far’. Het Oosterbeekse museum en het bijbehorende Informatiecentrum naast de John Frostbrug in  Arnhem ontvangen jaarlijks een kleine 100.000 bezoekers. Het museum zal met zijn museale expertise de ontwikkeling van en zorg voor de presentatie in de verschillende etages van de Eusebiustoren voor zijn rekening nemen. Het Informatiecentrum zal aan de voet van de John Frostbrug in gewijzigde vorm de toegangspoort naar de stad blijven, ondermeer voor het groeiende aantal rivercruises dat Arnhem aandoet. De samenwerkingspartners zullen hierin intensief optrekken met de Gemeente Arnhem.

Economische impuls

Door het nader ontwikkelen van een attractieve toeristische aanbodketen met betrekking tot de Slag om Arnhem hebben de nieuwe partners met hun plannen de ambitie om in samenwerking met de Gemeentes Arnhem, Renkum en Overbetuwe, en samen met andere betrokken partijen, een actieve economische impuls te geven aan de toeristische markt voor de gehele regio en daarmee in te spelen op de groeiende belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de Slag om Arnhem in het bijzonder. Het eerste resultaat van de samenwerking tussen de twee partners is in september van het komend jaar een bescheiden tijdelijke presentatie in de Eusebiuskerk, wanneer het precies zeventig jaar geleden is dat de Slag om Arnhem plaatsvond. Dit als proloog voor de uitgebreide permanente plannen die men in de tweede helft van 2015 gerealiseerd wil hebben.