Tentoonstelling Routes of Liberation
woensdag 5 maart 2014

Met klokgelui en een moment van stilte opende Burgemeester Herman Kaiser de tentoonstelling Routes of Liberation op 26 februari in de Eusebiuskerk. Dit is de Nederlandse première van deze reizende tentoonstelling over het verliezen, herwinnen en behouden van vrijheid over de Tweede Wereldoorlog, mét de Slag om Arnhem, vanuit verschillende gezichtspunten.

De tentoonstelling schenkt aandacht aan een zwarte periode uit de Europese geschiedenis: de Tweede Wereldoorlog. De periode wordt vanuit het perspectief van vijf landen gepresenteerd: Duitsland, Polen, Nederland, Frankrijk, Groot Brittannië. Op een indringende manier blijkt hoe verschillend de geschiedenis wordt ervaren. Het verhaal wordt verteld aan de hand van persoonlijke verhalen, video’s, tijdslijnen en unieke foto’s uit collecties van oorlogs- en bevrijdingsmusea uit Europa. Zo maakt het verhaal van Kate ter Horst, die tijdens de Slag om Arnhem gewonde Britse militairen opving in haar woning in Oosterbeek, deel uit van deze Europese expositie.

“Ik ben trots op regio die initiatief heeft genomen om dit het verhaal door te vertellen” vertelde Herman Kaiser. “Wat heb je geleerd van de geschiedenis en wat doe je er mee voor de toekomst? Hier ligt de uitdaging om geschiedenis door te geven. Deze expositie in de Eusebiuskerk zien wij bovendien als een voorbode van alle gebeurtenissen later dit jaar rond de herdenking van 70 jaar Market Garden.”

‘Routes of Liberation’ is tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Liberation Route Europe, die de vraag opwerpt wat Europeanen doen met hun vrijheden. Dat doet zij door een toegankelijke en indringende inkijk te geven in de ongekende terreur en verwoesting die met de Tweede Wereldoorlog gepaard ging.

Tot en met 31 maart is de expositie Routes of Liberation: European Legacies of the Second World War te zien in de Arnhemse Eusebiuskerk en is gratis toegankelijk. Van 19 t/m 21 september 2014, tijdens de Airborneweek, zal de tentoonstelling nog één maal te zien zijn in Arnhem.