Unieke presentatie Sosabowski verlengd t/m 15 maart!
donderdag 11 september 2014

Bezoekers van het Airborne Museum hebben nog tot en met 15 maart 2015 de kans om de speciale presentatie over generaal-majoor Sosabowski te zien. Daarna gaan het bijzondere uniform en andere persoonlijke stukken van de Poolse generaal terug naar het Legermuseum in Warschau.

Generaal-majoor Sosabowski was oprichter en bevelhebber van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade die in september 1944 deelnam aan de Slag om Arnhem en Driel bevrijdde. Sosabowski werd ondanks zijn inzet lang door velen als zondebok de schuld van het mislukken van de Slag om Arnhem in de schoenen geschoven. Uiteindelijk werd hij volledig gerehabiliteerd; hij werd postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw en in 2006 ontving zijn brigade de Militaire Willems-Orde. Helaas mocht Sosabowski dit zelf niet meer meemaken. Na de Tweede Wereldoorlog werkte hij in Engeland als fabrieksarbeider. Zonder pensioen was hij gedwongen tot zijn 75e door te werken.

Ofschoon er reeds aandacht wordt besteed aan de generaal-majoor en de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade in de vaste museumpresentatie van het Airborne Museum, biedt het museum in dit kroonjaar bezoekers de unieke gelegenheid om het volledige uniform/battledress van de generaal te komen bekijken.

Het Airborne Museum heeft de voorwerpen in bruikleen gekregen van het Pools Legermuseum in Warschau (Muzeum Wojska Polskiego). In de Hall of Fame van het Airborne Museum worden naast het borstbeeld en de Koninklijke onderscheiding van Sosabowski nu ook onder meer zijn uniform (battledress) en talrijke decoraties getoond. Er wordt ingegaan op zijn militaire carrière en in het bijzonder zijn rol tijdens de Slag om Arnhem. De unieke presentatie rondom Sosabowski is te zien tijdens de komende herdenkingsperiode in de maand september wanneer het precies 70 jaar geleden is dat de Slag om Arnhem, onderdeel van operatie Market Garden, plaatsvond.

Kleinzoon Mike Sosabowski opende met directeur Jan Hovers (links) en directeur Zbigniew Wawer van het Poolse Legermuseum de presentatie.

De presentatie speelt zich tevens af in een tijd dat er meer dan ooit focus ligt op het Poolse aandeel in de bevrijding van Nederland. Dit is te zien aan de herdenking in Driel op 20 september in aanwezigheid van Nederlandse en Poolse hoogwaardigheidsbekleders en aan de opening van het nieuwe Informatiecentrum ‘De Polen van Driel’ op 18 september.

Het Airborne Museum wil met de presentatie rond Sosabowski aandacht schenken aan én recht doen aan de onbaatzuchtige inzet van de vele Polen bij de Nederlandse bevrijding. De presentatie is tot stand gekomen met ondersteuning van de Nederlandse Ambassade in Polen.