Veteranen Geoffrey Roberts en David Whiteman bieden eerste exemplaar Return of the Liberators aan in Airborne Museum
woensdag 14 september 2016

Op vrijdag 16 september worden om 15.00 uur het boek en de dvd ‘Return of the Liberators 1945 – 2015’, uitgegeven door The London Taxi Benevolent Association for War Disabled, gelanceerd in het Airborne Museum. Boek en dvd zijn een compilatie van de London Taxis reizen van Tweede Wereldoorlog veteranen naar Nederland. Oorlogsveteranen Geoffrey Roberts en David Whiteman vertellen op 16 september over deze reizen die zij beiden drie keer meemaakten.

Hulp aan oorlogsveteranen
The London Taxi Benevolent Association for War Disabled, ook wel bekend als de Taxi Charity, werd opgericht in 1948 door Londense taxichauffeurs. Hun doelstelling toen en nu is oorlogsveteranen  zowel thuis als in ziekenhuizen in  Londen en omgeving vriendschap en steun bieden. Op maandag 12 september jl. kreeg de Taxi Charity de National Lottery Award uitgereikt, waarmee het werd uitgeroepen tot beste nationale vrijwilligersproject. De organisatie krijgt hiermee van het publiek waardering voor hun inspirerende manier van werken.

Bijzondere reis met London taxis
De voorzitter van de Stichting, Dick Goodwin, kwam op het idee om voor Tweede Wereldoorlog veteranen een reis naar Nederland te organiseren zodat zij in mei met de Nederlanders de bevrijding konden vieren. In 2012 werd het idee in nauwe samenwerking met de Market Garden Foundation werkelijkheid. 144 Tweede Wereldoorlog veteranen kwamen in mei 2012 met maar liefst 92 London taxis voor een 5-daagse reis naar Nederland. Ook in 2013 en 2014 lukte het de organisaties samen met The Royal British Legion en Heroes Return deze bijzondere reis te financieren en organiseren. Oorlogsveteranen Geoffrey Roberts en David Whitemen waren er drie keer bij.

Boek en dvd Return of the Liberators 1945 - 2015
Fotograaf Keith Collman maakte van alle reizen een bijzonder fotoverslag en bracht deze samen in het boek Return of the Liberators 1945 – 2015 dat op 16 september wordt gelanceerd in het Airborne Museum.  Ook is er een gelijknamige dvd verschenen.

Programma boeklancering 16 september
Om 15.00 uur zal de voorzitter van de London Taxis, Dick Goodwin, vertellen over zijn organisatie en de totstandkoming van de reizen. Vervolgens zullen veteranen Roberts en Whiteman terugblikken op hun reizen met de London taxis en het eerste exemplaar aanbieden aan de 6-jarige Florian de Geus. Florian staat op een van de foto’s in het boek en op de voorkant van de dvd waarop hij veteraan Iain Bonner een hand geeft.

De boekpresentatie is voor bezoekers van het Airborne Museum (met entreeticket) gratis bij te wonen. Het boek is voor € 17,50 te koop in de museumwinkel en kan men laten signeren door Roberts en Whiteman. De dvd kost € 5. De volledige opbrengst gaat naar The London Taxi Benevolent Association for War Disabled.