Nederlands
Deutsch
English

Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Header 10

Nieuwe Zondagen
Een gezellige middag in villa Hartenstein

Op 6 november was de eerste ‘Nieuwe Zondag’ uit een reeks van negen in villa Hartenstein (Airborne Museum). Tijdens ‘Nieuwe Zondagen’ staat een gezellige ontmoeting in combinatie met een lezing of workshop voor senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem centraal.

Herkenbare ontmoetingsplek
In het museum zijn vrijheid, naastenliefde en vriendschap belangrijke thema’s. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren mensen er voor elkaar. Je liet niemand aan zijn lot over. Het Airborne Museum haakt graag in op die onderlinge betrokkenheid van destijds, want ook nu hebben mensen elkaar hard nodig.

Voor wie
Senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem die graag in contact komen met anderen en het leuk vinden om een interactieve lezing of workshop te volgen zijn van harte welkom bij de ‘Nieuwe Zondagen’. Voor mensen die enige schroom ervaren om te komen omdat zij niemand kennen: er zijn gastvrouwen en –heren aanwezig om iedereen persoonlijk welkom te heten en gedurende het programma te begeleiden.

Fotograaf Rinus Wandel

Negen activiteiten
Nieuwe Zondagen’ biedt een fijne ontmoetingsplek voor senioren in de historische zaal van het museum. Elke eerste zondag van de maand (november 2016 t/m juni 2017 en vanaf oktober 2017) wordt er een interactief programma aangeboden.

  • 14:00 - 14:30 uur iedereen neemt gezellig plaats aan een tafeltje en drinkt koffie of thee met iets lekkers
  • 14:30 - 15:15 uur lezing of workshop
  • 15:15 - 16:30 uur napraten met hapje en drankje

Eerdere Nieuwe Zondagen
Op 6 november vertelde Robert Voskuil over de herdenkingscultuur die na de Slag om Arnhem onstond. En dat leverde ook mooie, persoonlijke verhalen op.

In december stond het thema Sinterklaas centraal. Anneke Sondaal vertelde verhalen en gedichten over de goedheiligman.

In januari nam kunstenaar Jan van IJzendoorn de aanwezigen mee in het 'vrijdenken'. Aan de hand van zijn bijzondere kunstwerken liet hij zien hoe deze tot stand komen en dat gaf mooie, nieuwe inzichten!

Bestseller auteur Herman Koch vertelde over zijn boek 'Eindelijk Oorlog' dat geinspireerd is op verhalen van familieleden over de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen waren voor veel mensen in de zaal heel herkenbaar, waardoor er veel interactie was.

Op 5 maart gaf Peter van Praagh een interactieve lezing over muziek als taal. Peter is altviolist in Het Gelders Orkest en programmeur kamermuziek in o.a. Musis te Arnhem en de Oude Kerk in Oosterbeek. Naast orkestspel is ook kamermuziek zijn grote liefde en hij richtte in 1985 het Meander Kwartet op

Ad van Liempt geniet bekendheid als journalist, schrijver en programmamaker, met name ook waar het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Op 2 april vertelde Van Liempt in zijn lezing over 'Grenzen tussen goed en fout'. Aan de hand van verschillende verhalen legde hij dilemma's voor van goed van fout in de oorlog.

Fotograaf Rinus Wandel

De Gouden Eeuw van Oosterbeek was op 7 mei het thema van de lezing. Auteur Willem de Bruin vertelde hoe Oosterbeek van een onbeduidend dorp van boeren en dagloners in Nederlands eerste kunstenaarskolonie veranderde en hoe het vervolgens uitgroeide tot een populair trefpunt van 'randstedelijke' elite. De Bruin schreef het boek 'Je moet hier geweest zijn, de geschiedenis van Nederlands barbizon'.

Filosoof en historicus dr. Jan Drentje gaf op 4 juni een filosofische lezing over de relatieproblemen tussen waarheid en politiek. Met welke middelen kunnen we alternative facts/fake news bestrijden? Drentje is als onderzoeker politieke geschiedenis verbonden aan het Ernst Kossmann Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. In 2004 promoveerde hij cum laude op de biografie Thorbecke, een filosoof in de politiek.

Vervolg op Nieuwe Zondagen
Vanwege de vele positieve reacties gaan we vanaf oktober 2017 door met Nieuwe Zondagen. We zijn momenteel bezig met de uitwerking van een nieuw programma. Zodra het programma rond is zullen we dit onder andere via de website communiceren.

Vervoer
Voor dit project kan een beroep worden gedaan op ‘Hulpdienst Voor Elkaar’. Dit is een stichting, werkzaam in de gemeente Renkum, waarbij mensen onder andere vervoer naar een locatie kunnen aanvragen. Informatie over deze service is te vinden op: www.hulpdienstvoorelkaar.nl

Aanmelden en tijden
  • Data: elke eerste zondagmiddag van de maand vanaf 6 november 2016 tot en met 4 juni 2017 met een vervolg vanaf oktober 2017.
  • Aanmelden: sterk aanbevolen i.v.m. beperkt aantal plaatsen, aanmelden kan via aanmelding@airbornemuseum.nl of via (06) 12604769 (Genevieve Wils) o.v.v. naam, adres en telefoonnummer/e-mailadres
  • 14:00 - 14:30 uur koffie/thee met wat lekkers, 14:30 - 15:15 uur lezing of workshop, 15:15 - 16:30 uur napraten met hapje en drankje
  • Prijs: € 6,00 Programma (inclusief lezing, drankjes en hapjes)
  • Locatie: Airborne Museum, Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek
  • Telefoon: (026) 3337710

Meer weten?
Voor meer informatie over Nieuwe Zondagen kunt u contact opnemen met Geneviève Wils via (06) 12604769.

Nieuwe Zondagen worden mede mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers en

 

 

Nieuwe ZondagenBestel online tickets