Nederlands
Deutsch
English

Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Header 10

Nieuwe Zondagen
Een gezellige middag in villa Hartenstein

Na de grote belangstelling voor het eerste seizoen Nieuwe Zondagen gaat op 8 oktober het tweede seizoen van start. Voor een gezellige ontmoeting met senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem met een interessante lezing komt u één keer per maand naar villa Hartenstein.

Herkenbare ontmoetingsplek
In het museum zijn vrijheid, naastenliefde en vriendschap belangrijke thema’s. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren mensen er voor elkaar. Deze thema's verbinden we met Nieuwe Zondagen aan het heden.

Voor wie
Senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem die graag in contact komen met anderen en het leuk vinden om een interactieve lezing of workshop te volgen zijn van harte welkom bij de ‘Nieuwe Zondagen’. Voor mensen die enige schroom ervaren om te komen omdat zij niemand kennen: er zijn gastvrouwen en –heren aanwezig om iedereen persoonlijk welkom te heten en gedurende het programma te begeleiden.

Fotograaf Rinus Wandel

Indeling middagen
Nieuwe Zondagen biedt een fijne ontmoetingsplek voor senioren in de historische zaal van het museum. Bijna iedere eerste zondag van de maand (in oktober en april de tweede zondag) kunt u een gezellig en interactieve middag bijwonen.

 • 14:00 - 14:30 uur iedereen neemt gezellig plaats aan een tafeltje en drinkt koffie of thee met iets lekkers
 • 14:30 - 15:30 uur lezing of workshop
 • 15:15 - 16:30 uur napraten met hapje en drankje

Programma Nieuwe Zondagen 2017-2018

8 oktober 2017
Spreker: prof.dr.ir. Flip Witte

Lezing over grondwater: onzichtbaar, maar van grote waarde
Flip Witte vertelt hoe grondwater ontstaat, hoe het stroomt en hoe het wordt benut door mens en natuur. Na een brede introductie spitst de lezing zich toe op het grondwater van de Veluwe en wordt antwoord gegeven op vragen als: Waarom stroomt er nog zo weinig water door de beken van de Veluwe? Hoe zag de waterbalans van de Veluwe uit in 1850, toen er nog vele watermolens actief waren en wat zijn de gevolgen van de klimaatverandering?

>> Lees meer over de spreker

5 november 2017
Spreker: kunstenares Petra Hartman

Lezing over het veelzijdige en kleurrijke werk van kunstenares Petra Hartman
Het uitbundige en vrolijke werk van Petra Hartman is op genomen in diverse particuliere en museale collecties waaronder the Helen Drutt Collectie Houston en het Rijks Museum en Stedelijk Museum Amsterdam. Petra komt vertellen over haar kleurrijke schilderijen, sieraden en tassen; ook over de modeshows die zij maakte met de ‘supermodels met beperking’ en haar interieurwerk met ontwerper Ruud-Jan Kokke.

>> Lees meer over de spreker

3 december 2017
Spreker: Louis Ekstein

Lezing over het leven van Gustav Mahler
In vogelvlucht wordt de jeugd van Mahler belicht: zijn afkomst, familie, geboorte in het Boheemse Kalischte, zijn jeugd in het Moravische garnizoensstadje Iglau (nu: Jihlava) en de invloed hiervan op zijn composities. De eerste betrekkingen als dirigent. Eerste liefdes en teleurstellingen en de weerklank hiervan in zijn composities. Mahler’s grootste ambitie was dirigent te worden van de K.u.K Hofoper te Wenen. Om deze felbegeerde baan in het katholieke ( en antisemitische) Wenen mogelijk te maken laat hij zich dopen tot katholiek. Mahler had een onbuigzaam karakter, waarbij hij de lat hoog voor zichzelf legt, maar ook voor anderen (de orkestleden en zijn vrouw Alma). Zijn oeuvre is betrekkelijk klein, maar met een zeer grote diepgang: het omvat onder andere negen voltooide symfonieën, das Lied von der Erde en een onvoltooide tiende symfonie. Verder de cantate das klagende Lied, liederencycli: Lieder eines fahrenden Gesellen, Kindertotenlieder, Lieder und Balladen aus des Knaben Wunderhorn en de Rückert Lieder. De menselijke stem speelt een grote rol in zijn werken.

7 januari 2018
Spreker: drs. Liesbeth Brandt Corstius

Lezing over de ontwikkeling - in de vorige eeuw -  van de vrouw en het vrouwbeeld in de kunst
Liesbeth Brandt Corstius was tussen 1982 en 2000 directeur van Museum Arnhem, waar zij een voorkeursbeleid voerde t.a.v. kunstenaressen. Tijdens haar lezing laat ze zien hoe vrouwen op schilderijen werden en worden afgebeeld en wat het onderzoek naar het vrouwbeeld in de schilderkunst sinds de tweede feministische golf van de jaren zeventig heeft opgeleverd

>> Lees meer over de spreker

4 februari 2018
Spreker: drs. Godfried van Run

Lezing over oorlogsherinneringen en de betrouwbaarheid van het geheugen
Van Run is actief als regisseur, samensteller, eindredacteur en interviewer voor diverse televisie- en radioprogramma's van de VPRO en NTR. Zo werkt hij al vanaf het begin voor het geschiedenisprogramma Andere Tijden en is hij nu coördinator geschiedenis van VPRO en NTR. Tijdens zijn lezing gaat Van Run in op oorlogsherinneringen en de betrouwbaarheid van het geheugen. In combinatie met voorbeelden en fragmenten uit uitzendingen van Andere Tijden en de tv-serie De Oorlog. Ook zal hij u vertellen waarom hij programma’s over de oorlog maakt.

>> Lees meer over de spreker

4 maart 2018
Spreker: Hans Hermans


Lezing over Latijns Amerikaanse Leiders die vereerd worden door het volk
De Oosterbeekse documentairemaker Hans Hermans vertelt over de nieuwe documentaireserie die hij maakt voor BNNVARA met zes boeiende portretten van leiders uit Latijns-Amerika die werden vereerd door het volk en tot op de dag van vandaag veel mensen inspireren of die juist grote afschuw oproepen. Presentator Erik Dijkstra reist door de strijdbare geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse continent en brengt historische figuren als Salvador Allende (Chili), Evita Perron (Argentinië), bisschop Oscar Romero (El Salvador), maar ook maffiabaas Pablo Escobar (Colombia) ‘tot leven’. In de documentaire komen verhalen over het verleden aan bod die ons helpen het heden beter te begrijpen.


8 april
Spreker: dr.mr. Kees Schuyt

Lezing over Prof. mr. R. P. Cleveringa
2018 is het 'Jaar van het Verzet'. Als jurist, socioloog en filosoof is Schuyt één van de grondleggers van de rechtssociologie in Nederland. Schuyt werkt momenteel aan een biografie over Prof. mr. R. P. Cleveringa, de hoogleraar in Leiden die als eerste op 26 november openlijk protesteerde tegen het ontslag van Joodse ambtenaren. Deze rede die Cleveringa op 26 november 1940 hield als protest tegen de nazi's, werd in 2015 uitgeroepen tot 'Beste speech van Nederland'. Hiervoor heeft Cleveringa gevangen gezeten in het Oranje Hotel en aan het einde van de oorlog was hij lid van het College van vertrouwenspersonen van het verzet. Kees Schuyt komt over het boeiende levensverhaal van Cleveringa vertellen waarbij veel  filosofische kwesties aan bod  zullen komen.

>> Lees meer over de spreker

6 mei 2018
Spreker: Miranda van Kralingen

Lezing en masterclass aan een van haar talenten
De Nederlandse sopraan Miranda van Kralingen slaagde cum laude voor haar eindexamen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Nadat zij een masterclass volgde bij Elisabeth Schwartzkopf in het Amsterdamse Concertgebouw beleefde haar carrière een grootse vlucht. Een succesvolle Opera en Concertcarrière volgde. Haar brede concertrepertoire omvat werken van Monteverdi t/m Messiaen. Zo zong zij in landen als Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Italië, Indonesië, Duitsland, de VS, Australië, China, België en in Nederland onder meer Les poèmes pour Mi van Messiaen bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ook geeft Van Kralingen diverse workshops en masterclasses. Tijdens Nieuwe Zondagen geeft Van Kralingen een kleine masterclass aan een van haar jonge talenten om daarna te vertellen over haar leven als zangeres en docent.

>> Lees meer over de spreker

Vervoer
Voor dit project kan een beroep worden gedaan op ‘Hulpdienst Voor Elkaar’. Dit is een stichting, werkzaam in de gemeente Renkum, waarbij mensen onder andere vervoer naar een locatie kunnen aanvragen. Informatie over deze service is te vinden op: www.hulpdienstvoorelkaar.nl


Aanmelden
 • Aanmelden: sterk aanbevolen i.v.m. beperkt aantal plaatsen, aanmelden kan via aanmelding@airbornemuseum.nl of via (06) 12604769 (Genevieve Wils) o.v.v. naam, adres en telefoonnummer/e-mailadres
 • 14:00 - 14:30 uur koffie/thee met wat lekkers, 14:30 - 15:15 uur lezing of workshop, 15:15 - 16:30 uur napraten met hapje en drankje
 • Prijs: € 6,00 Programma (inclusief lezing, drankjes en hapjes)
 • Locatie: Airborne Museum, Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek

Meer weten?
Voor meer informatie over Nieuwe Zondagen kunt u contact opnemen met Geneviève Wils via (06) 12604769.

Terugblik programma 2016-2017
Bent u benieuwd hoe het programma van het eerste seizoen er uit zag?

 • historicus Robert Voskuil over onze sterke herdenkingscultuur
 • auteur Herman Koch over zijn boek 'Eindelijk Oorlog'
 • kunstenaar Jan van IJzendoorn over het 'vrijdenken' en hoe je dat toepast in kunst
 • altviolist van het Gelders Orkest Peter van Praagh over muziek als taal
 • journalist Ad van Liempt over grenzen tussen goed en fout
 • auteur Willem de Bruin over de Gouden Eeuw van Oosterbeek
 • filosoof en historicus Jan Drentje over waarheid en politiek
 • Anneke Sondaal met verhalen over de goedheiligman


Nieuwe Zondagen worden mede mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers en

Nieuwe ZondagenBestel online tickets