Tentoonstellingen
Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog worden er nog steeds zo’n 4.500 militairen en burgers vermist in Nederland. Hun families wachten nog altijd op nieuws. Wie waren zij? De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) werkt hard om hen hun naam terug te geven. In de nieuwe tentoonstelling ‘Naam Onbekend’ neemt het Airborne Museum Hartenstein je mee in het verhaal van de BIDKL en de zoektocht naar de identiteit van vier militairen die tijdens de Slag om Arnhem om het leven zijn gekomen.
De tentoonstelling ‘Naam Onbekend: De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht’ vertelt het aangrijpende verhaal van vier militairen die omkwamen tijdens de Slag om Arnhem en hoe de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) alle mogelijke onderzoekstechnieken inzet om deze slachtoffers te identificeren.
Duik in het werk van de BIDKL en ga op onderzoek. Leer over de lokale geschiedenis, bestudeer verschillende onderzoekstechnieken en ontdek de persoonlijke verhalen van vier militairen die omkwamen tijdens de Slag om Arnhem.
Naam Onbekend: De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht is van 5 april 2025
t/m 1 maart 2026 te zien bij het Airborne Museum Hartenstein.

Militairen brengen Dermod Anderson naar zijn laatste rustplaats op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Fotografie ministerie van Defensie.

Luitenant Dermod Anderson
Een van deze militairen is luitenant Dermod Anderson. Anderson was zweefvliegtuigpiloot en nam op 18 september deel aan Operatie Market Garden. Hij maakte een succesvolle landing ten westen van Arnhem en nam daarna deel aan de gevechten rondom Oosterbeek. Hierbij kwam hij op 25 september om het leven.
Op 18 september 2024, bijna twee jaar na de vondst van zijn veldgraf, werd Anderson opnieuw begraven op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Hoe kwam het stoffelijk overschot van Anderson terecht in een veldgraf bij de Oude Kerk? En hoe wist de BIDKL hem 80 jaar later te identificeren?
Dermod Anderson tijdens zijn diensttijd bij het Britse strijdkrachten. Privéverzameling Julian Anderson en familie.