Airborne Museum Hartenstein Menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll

Persberichten

Perimeter de Podcast

In deze podcast luister je naar persoonlijke getuigenissen van de gebeurtenissen in de perimeter. De perimeter was een verdedigingslinie in en rondom Oosterbeek, tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. De betrokken militairen waren niet voorbereid op de gebeurtenissen die zich daar zouden afspelen en de bewoners van het dorp al helemaal niet.

We duiken in de geschiedenis van verschillende locaties in de perimeter. De podcast bestaat uit drie afleveringen die telkens andere locaties en hun burgers onder de loep nemen.

Wie waren de mensen die op deze locaties woonden en hoe zagen de locaties eruit voordat ze in puin lagen? Wat maakten de bewoners mee tijdens de negen dagen dat Oosterbeek frontgebied was? We gaan in gesprek met ooggetuigen en hun kinderen en zij vertellen ons hun bijzondere familieverhalen.

In de eerste aflevering komen we te weten wat er gebeurde op de locaties Hotel Schoonoord en Villa Vredehof. We luisteren naar de verhalen van Hendrika van der Vlist, de familie De Soet, regimental quartermaster sergeant David Morris, de militairen van de 181st Airlanding Field Ambulance en de militairen van het 11th Parachute Battalion. In deze aflevering gaan we in gesprek met Roelinde de Soet. Roelinde zat als baby samen met haar ouders in de kelder van Villa Vredehof, terwijl er boven hen hevige gevechten plaatsvonden.   

De tweede aflevering gaat over de gebeurtenissen in Hotel Dreyeroord en op Annastraat 2. We krijgen de verhalen te horen van onder meer luitenant-kolonel Payton-Reid en de mannen van de 7th King’s Own Scottish Borderers. Daarnaast passeren ook de boeiende verhalen van luitenant-kolonel Kenneth Smyth, soldaat Albert Willingham, majoor Peter Warr en Jan, Bertha en Henri Voskuil. Robert Voskuil, de jongere broer van Henri, vertelt je in deze aflevering o.a. hoe het voor zijn familie is geweest om de Slag om Arnhem mee te maken.

In de derde en laatste aflevering van Perimeter de Podcast kom je meer te weten over de gebeurtenissen die plaatsvonden bij Langoed de Hemelse Berg en de Westerbouwing tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. In deze aflevering staan enkele burgerverhalen centraal, met persoonlijke observaties van Lies Dorigo en Julia Beelearts van Blokland. Ook gaan we in gesprek met Han Giebing. De ouders van Han Giebing waren de uitbaters van restaurant de Westerbouwing. Als kleine jongen zat hij verscholen in de kelder, tussen de biervaten.

Het Airborne Museum opende in 2022 de tentoonstelling ‘de Perimeter’ over belangrijke locaties in de perimeter. De persoonlijke verhalen van burgers en militairen die vast kwamen te zitten in de strijd worden hier belicht. Met Perimeter de Podcast duik je dieper in de geschiedenis van deze strijd.

Deze Podcast kwam tot stand mede dankzij Andrew Hickson en het vertaal- en mediaproductiebedrijf Ludejo, Ad van Liempt, Han Giebing, Robert Voskuil, Roelinde de Soet, Leo Richardson, Fé van Kessel, Tove Marks en Fenne Meeuwis.

Luister Perimeter de Podcast via Spotify.

Luister Perimeter de Podcats via de website.

Airborne Museum at Hartenstein
De Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden, heeft grote impact gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum vertellen we het verhaal van de Slag om Arnhem.

Het Airborne Museum is gevestigd in Villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britten in september 1944. In het museum doorloop je stap voor stap de Slag om Arnhem, luister je naar de aangrijpende verhalen van Britse, Duitse en Poolse militairen en maak je kennis met burgers en hun bijzondere getuigenissen. 

Airborne at the Bridge
Airborne at the Bridge is de museale dependance van het Airborne Museum at Hartenstein in Arnhem. Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. Airborne at the Bridge is gratis te bezoeken.

Noot voor de redactie – niet voor publicatie
Voor vragen of het maken van een afspraak kan je contact opnemen met Yvette Polman, Marketing & Communicatie Airborne Museum. Zij is bereikbaar via ypolman@airbornemuseum.nl en 085 – 485 78 14.

Airborne Museum at Hartenstein
Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek

Airborne Museum at the Bridge
Rijnkade 150, 6811 HD Arnhem